Practical Ways to Get Rid of the Bitter Taste of Bitter Gourd Vegetables

Practical Ways to Get Rid of the Bitter Taste of Bitter Gourd Vegetables

No wonder the food made by Warteg employees is never bitter, before cooking, bitter melon must be cut like this

The right trick to overcome the bitter taste of bitter melon (iStock)

- Many people like to eat bitter melon. 

Especially at food stalls or dumpling sellers. 
Stir-fried bitter melon is one of the favorites and bestsellers in warteg. 
But many people stay away from this vegetable. 

This cannot be separated from the bitter taste produced by bitter melon. 
Actually, we can still eat bitter melon without the bitter taste. 
Here's the trick. 
Here are several things you can do before processing bitter melon. 

1. Split the bitter melon into two parts. 

2. Remove the seeds in the middle. 

3. Scrape the inside of the bitter melon with a spoon until the white part in the middle is reduced. 

The white part is what makes bitter melon bitter. 

4. If you feel there is still a lot of white part even after scraping it, just remove it using a knife. 

So first slice the bitter melon, then remove the white parts one by one. 

This method is effective in reducing the bitter taste, but the bitter melon becomes a bit broken. 
5. After cutting it according to your needs, sprinkle the bitter melon with salt. 
You have to use quite a lot of salt, yes. 
Stir the bitter melon with salt, stirring occasionally. 
Rinse bitter melon with clean water. 

6. Do step no. 5 to three times. 

7. Finally, rinse the bitter melon again with clean water then it is ready to be used. 
Bitter gourd is actually very easy to process. 

Sauteed with sliced ​​spices or simple ground spices such as garlic, shallots and chilies, it is already very delicious. 
Especially if we add fried anchovies. 
Therefore, it would be a shame if we couldn't enjoy the deliciousness of this vegetable. 
Let's always use these tips to make the bitterness of bitter melon less and the taste more delicious. 

Cara Praktis Menghilangkan Rasa Pahit Sayuran Pare

Pantas Buatan Karyawan Warteg Tak Pernah Pahit, Sebelum Dimasak, Pare Harus Dipotong Seperti ini

Trik jitu mengatasi rasa pahit dari pare (iStock)

- Banyak orang yang suka makan pare.

Terutama di warung makan atau pedagang siomay.
Tumis pare jadi salah satu favorit dan paling laris di warteg.
Tapi banyak juga yang menjauhi sayuran ini.

Hal ini tak lepas dari rasa pahit yang dihasilkan dari pare.
Sebenarnya kita bisa saja tetap makan pare tanpa ada rasa pahit.
Begini triknya.
Berikut beberapa hal yang bisa dilakukan sebelum mengolah pare.

1. Belah pare menjadi dua bagian.

2. Buang biji di bagian tengahnya.

3. Kerok bagian dalam pare dengan sendok sampai bagian putih di tengahnya berkurang.

Bagian putih inilah yang membuat pare jadi pahit.

4. Jika dirasa bagian putihnya masih banyak bahkan setelah dikerok, buang saja dengan menggunakan pisau.

Jadi iris-iris dulu pare, baru buang bagian putihnya satu per satu.

Cara ini efektif mengurangi rasa pahit, tapi pare jadi agak patah-patah.

5. Setelah di potong sesuai kebutuhan, bejek-bejek pare dengan garam.
Penggunaan garam harus cukup banyak, ya.

Aduk pare dengan garam, sambil sesekali dibejek.
Bilas pare dengan air bersih.
6. Lakukan langkah no. 5 sampai tiga kali.

7. Terakhir, bilas kembali pare dengan air bersih lalu pare siap digunakan.
Pare sebenarnya sangat mudah diolah.

Ditumis dengan bumbu iris atau bumbu halus sederhana seperti bawang putih, bawang merah dan cabai saja sudah sangat nikmat.
Apalagi jika kita tambahkan ikan teri goreng.
Karenanya, sayang kan kalau kita tidak bisa menikmati kelezatan sayur satu ini.
Yuk gunakan tips ini selalu untuk membuat pahit pare berkurang dan rasanya jadi lebih nikmat.

Post a Comment

Konsultasi Bidan Kita

Previous Post Next Post