Characteristics of Food and Fruit Containing Formaldehyde, This is the Danger
Fruits that are often added to formaldehyde in general are grapes, apples and oranges.
- The use of formalin in foodstuffs is one of the wrong and dangerous practices
Formalin is widely known as a pest killer (disinfectant) and is widely used in industries such as germicidal agents, insecticides, fertilizers and preservatives. As quoted from the BPOM page, through a number of surveys and laboratory tests, it was found that a number of food products used formalin as a preservative.
Some examples of products that often contain formaldehyde are, for example, fresh fish, cut chicken, wet noodles and tofu on the market.
To determine whether a food product contains formaldehyde or not, a laboratory test is needed.
Quoted from uninus.ac.id, the physical characteristics of formalin fruit are:
1. The surface of the skin looks tight and fresh even though it has been in the supermarket for months, but when you want to hold the fruit it feels hard.
Fruits that are often added to formalin are generally grapes, apples and oranges.
2. Fruits with formalin stems are found in grapes. It can be seen if the stems start to wilt but the fruit still looks fresh and has a pungent aroma. It is possible that the fruit contains harmful preservatives.
Meanwhile, examples of the characteristics of foods containing formalin are:
1. Tofu that looks very good, is chewy, doesn't crumble easily, lasts for several days and doesn't spoil easily.
2. Wet noodles that last a few days and don't spoil easily compared to those that don't contain formalin.
3. Pure white cut chicken, durable and not easy to rot.
4. A wet fish that is clean white in color, springy, has dark red gills, not fresh red, lasts for several days and does not spoil easily.
Side Effects When Consuming Foods Containing Formalin
The impact of formalin on human health, can be:
1. Acute: the effect on human health is immediately apparent
Such as irritation, allergies, redness, watery eyes, nausea, vomiting, burning sensation, stomach pain and dizziness
2. Chronic: the effect on human health is seen after prolonged and repeated exposure
Such as possibly severe irritation, watery eyes, digestive disorders, liver, kidneys, pancreas, central nervous system, menstruation and in experimental animals can cause cancer while in humans it is suspected to be carcinogenic (cancer causing).
Consuming foodstuffs containing formaldehyde, side effects are seen after a long period of time, due to accumulation of formaldehyde in the body.
READ MORE
Ciri-ciri Makanan dan Buah yang Mengandung Formalin, Ini Bahayanya
Buah yang sering ditambahkan formalin pada umumnya yaitu anggur, apel dan jeruk.
- Penggunaan formalin pada bahan makanan adalah salah satu praktek yang salah dan berbahaya
Formalin dikenal luas sebagai bahan pembunuh hama (desinfektan) dan banyak digunakan dalam industri seperti bahan pembunuh kuman, pembasmi serangga, pembuatan pupuk hingga pengawet.
Dikutip dari laman BPOM, melalui sejumlah survey dan pemeriksaan laboratorium, ditemukan sejumlah produk pangan yang menggunakan formalin sebagai pengawet.
Beberapa contoh produk yang sering mengandung formalin misalnya ikan segar, ayam potong, mie basah dan tahu yang beredar di pasaran.
Untuk memastikan apakah sebuah produk pangan mengandung formalin atau tidak memang dibutuhkan uji laboratorium.
Dikutip dari uninus.ac.id, ciri-ciri fisik buah yang berformalin adalah:
1. Permukaan bagian kulit terlihat kencang dan segar meski sudah berbulan-bulan di swalayan, namun apabila hendak dipegang buah terasa keras. Buah yang sering ditambahkan formalin pada umumnya yaitu anggur, apel dan jeruk.
2. Buah berformalin yang bertangkai ditemukan pada buah anggur, dapat dilihat jika tangkai mulai layu namun buah masih tampak segar dan memiliki aroma menyengat kemungkinan buah tersebut mengandung bahan pengawet berbahaya. Sementara itu, contoh ciri-ciri makanan yang mengandung formalin adalah:
1. Tahu yang bentuknya sangat bagus, kenyal, tidak mudah hancur, awet beberapa hari dan tidak mudah busuk.
2. Mie basah yang awet beberapa hari dan tidak mudah basi dibandingkan dengan yang tidak mengandung formalin.
3. Ayam potong yang berwarna putih bersih, awet dan tidak mudah busuk.
4. Ikan basah yang warnanya putih bersih, kenyal, insangnya berwarna merah tua bukan merah segar, awet sampai beberapa hari dan tidak mudah busuk.
Efek Samping Apabila Konsumsi Makanan yang Mengandung Formalin
Dampak formalin pada kesehatan manusia, dapat bersifat:
1. Akut: efek pada kesehatan manusia langsung terlihat
Sepert iritasi, alergi, kemerahan, mata berair, mual, muntah, rasa terbakar, sakit perut dan pusing
2. Kronik: efek pada kesehatan manusia terlihat setelah terkena dalam jangka waktu yang lama dan berulang
Seperti iritasi kemungkin parah, mata berair, gangguan pada pencernaan, hati, ginjal, pankreas, system saraf pusat, menstruasi dan pada hewan percobaan dapat menyebabkan kanker sedangkan pada manusia diduga bersifat karsinogen (menyebabkan kanker).
Mengkonsumsi bahan makanan yang mengandung formalin, efek sampingnya terlihat setelah jangka panjang, karena terjadi akumulasi formalin dalam tubuh.